Ihmisen, joka ei ole tippaakaan liikunnallinen, voi olla melkoisen hankalaa löytää sellainen liikuntalaji, mitä jaksaisi harrastaa. Tai edes silloin tällöin tehdä. Kävely on ollut minulle aina sellainen helppo lajivalinta. Teini-iässäkin saatoin tehdä kahden tunnin kävelylenkkejä ja miettiä syntyjä syviä. Mistään hikilenkkeilystä ei voi puhua kohdallani tänäkään päivänä, enemmänkin kävely on rauhallisen ja reippaan välimaastossa, ja samalla pitää muistaa ihailla maisemia. Faktana kerrottakoon, että 4 km tunnissa -vauhtinen kävely minun kokoisellani ihmisellä kuluttaa 168 kaloria, jos kävelyaika on 40 minuuttia. Yleensä minulla menee n. 40-45 minuuttia perinteiseen lenkkiini, jonka pyrin tekemään vähintään saunailtana.

Lapsena hiihdin paljon ja voitin joskus koulun kisankin. Nykyään tulee hiihdettyä lähinnä Saariselällä pääsiäisenä. Ja tässäkin tapauksessa kyseessä on paremminkin hiihtely makkaranpaistoineen laavulla ja Laanilan monotansseineen. Kävelyyn verrattuna hiihtelykin tosin on paljon tehokkaampaa, sillä esim. kahden tunnin hiihtely kuluttaa minun kokoisellani ihmisellä 1008 kaloria. Siinä kärsii syödä kyllä makkara laavulla ja ottaa Monotansseissa vielä olutkin! Kannattaa ehkä myös harkita hiihtoharrastuksen aloittamista!

Toki, mitä pidempään liikkuu, sitä enemmän kaloreita kuluu, loogisesti. Yrittäjänä täytyy kuitenkin miettiä, mihin on aikaa, miten haluaa vähän vapaa-aikansa käyttää ja mitä viitsii tehdä. Viimeksi mainittu ei liity mitenkään yrittäjyyteen. Teen kuitenkin töitä jatkuvasti kuutena päivänä viikossa ja iltaisin sekä ainoana vapaapäivänäni sunnuntaina, pitäisi liikunnan lisäksi huolehtia myös sosiaalisista suhteista. Siis lähinnä viettää laatuaikaa kummityttöni kanssa ja ehkä silloin tällöin yrittää järjestää myös treffit. Onneksi sosiaaliset suhteet voi myös yhdistää liikuntaan! Jos kävisin tunnin lenkin kummityttöäni rattaissa työntäen, kuluttaisi se 210 kaloria. Ja tunnin kiihkeä rakastelu kuluttaa samanverran kaloreita kuin 40 minuutin kävely! Kummankohan mieluummin teen?! Treffit eivät tietenkään automaattisesti johda rakasteluun, tai jos johtaakin, niin kuinka suurella todennäköisyydellä se on kiihkeää ja kestää tunnin? I've been lucky lately!

Rakastelusta tulikin mieleen, että tämänkokoisena itsetunto on ainakin minulla paljon huonompi kuin jos olisin hoikempi. Säälittävää, mutta totta. Säälittävää siksi, että itsetunnon ei pitäisi missään tapauksessa olla kiinni vaatekoosta, mahanympäryksestä tai painosta. Mutta vannon, etten varmasti ole yksin asian kanssa. Huono itsetunto luonnollisesti vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin, koska sitä ehkä herkemmin jää lauantai-iltana kotiin sohvannurkkaan, koska "ei minua kukaan kuitenkaan halua". No, faktahan on, että kaikki miehet eivät välitä langanlaihoista kakkosnelosista. Pahoittelut kärkkäästä ilmaisusta, mutta onneksi on niitäkin miehiä, jotka pitävät mieluummin mainituista. Pari viikkoa sitten uskaltauduin pitkästä aikaa lähtemään kantabaariini ja laitoin hiukset oikein nätisti ja uuden paidan päälle. Ja katsos, kävi flaksi! Ja ilmeisesti kyseinen herra pitää siitä, että on jotain mistä ottaa kiinni. Lucky me! Ehkä voisin hänelle ehdottaa säännöllistä tapaamista rakastelun merkeissä - ikäänkuin yhtenä viikottaisena liikuntasuorituksena.

Yksinharrastettavista liikuntamuodoista mielenkiintoisin on ehkä hyppely/pomppiminen. Jo 15 minuutin hyppely kuluttaa minun kokoisellani ihmisellä 210 kaloria! Siis samanverran kuin tunnin kävelylenkki lastenrattaiden kanssa. Ei-liikunnallisen ihmisen on jälleen helppo valita, kumman tekee mieluummin. Siivoushullu, kuten minä, taas voi hyödyntää imuroinnin kuluttamat kalorit: 20 minuutissa 98 kulutettua kaloria.

Ideoita omaan liikkumiseen tai uusiin harrastemuotoihin löytyy esimerkiksi: http://ffp.uku.fi/cgi-bin/energynet03/energycosts.pl